Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με τη νέα Υπουργική Απόφαση για την κατάργηση της διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο του 1ου γυμνασίου Συκεών Θεσσαλονίκης.

Συκιές, 17/06/2011


Εντελώς αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 02/06/11 Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο. Από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα γυμνάσια όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά, μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα.

Κατά συνέπεια, το κάθε σχολείο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο, γερμανόφωνο, ιταλόφωνο ή ισπανόφωνο.


Θεωρούμε πως οι συνέπειες για την εκπαίδευση θα είναι μόνο αρνητικές μια και το κύριο σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι η εξοικονόμηση πόρων και διαπνέεται από τη λογική της τρόικας και του μνημονίου.

Συγκεκριμένα
α) Χάνεται το δικαίωμα επιλογής που ως τώρα είχαν τα παιδιά για τη Β΄ ξένη γλώσσα καθώς σε κάθε σχολείο θα διδάσκεται μόνο μία από αυτές.
β) Πολλά παιδιά θ’ αναγκαστούν ν’ αλλάξουν σχολείο προκειμένου να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν, με ό,τι συνεπάγεται παιδαγωγικά αυτή η επιλογή.
γ) Η εκμάθηση και η διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα.
δ) Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος- πιστοποίησης Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή.
ε) Οι γονείς / κηδεμόνες θα επιβαρυνθούν οικονομικά αφού θα στραφούν στην παραπαιδεία προκειμένου τα παιδιά τους να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
στ) Θα προκληθούν προστριβές και θα δημιουργηθεί κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ των ξενόγλωσσων καθηγητών καθώς η επιβίωση του ενός θα εξαρτηθεί από τον αποκλεισμό του άλλου.
ζ) Οι εν λόγω καθηγητές θα υποχρεωθούν σε δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο, γεγονός που θα τους φέρει αντιμέτωπους με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων.
η) Πολλοί εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς οργανική θέση και είναι πιθανό η Διοίκηση να τους μετακινήσει σε επίπεδο Περιφέρειας ή και εκτός Περιφέρειας. Ακόμα χειρότερα μπορεί κάποιοι να μεταταχθούν σε δήμους και γραφεία ή και να απολυθούν.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά ένα μόνο κλάδο εκπαιδευτικών, αλλά αποτελεί εφαλτήριο για τη στοχοποίηση εκπαιδευτικών κι άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι χωρίς να είναι υπαίτιοι οι ίδιοι, θα θεωρηθούν κι αυτοί υποαπασχολούμενοι ή υπεράριθμοι.


Για όλους τους παραπάνω λόγους ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Συκεών δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του στην εν λόγω απόφαση και ζητά την άμεση και γραπτή ανάκλησή της προς όφελος της ομαλής λειτουργίας και ηρεμίας της σχολικής μονάδας.

Ζητούμε τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας δύο ξένων γλωσσών, καθεστώς που σέβεται την προσωπικότητα, την ισορροπία και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας.

Η δεύτερη ξένη γλώσσα στην εποχή μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη και αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε μαθητή. Δεν είναι πολυτέλεια.



Ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: