Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

έκθεση ιδεών: ρατσισμός!

Ημέρες και ώρες κι εποχές, Ελλήνων, αλλοδαπών, μεταναστών!
Ξέρεις βέβαια πώς συμβαίνει με το αναθεματισμένο το διαδίκτυο! Ψάχνεις να βρεις κάτι και ως ναυαγός παλεύεις στη θάλασσα της υπερπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης του διαδικτύου! Άνοιξα λοιπόν κι εγώ το blogaki των μαθητών του Γ3 ν’ αναρτήσω κάτι σχετικό με το ρατσισμό, μια που αυτό είναι το θέμα που συζητάμε στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λέω: δε βρίσκεις κάτι πιο φρέσκο, πιο ζωντανό να συνδέσεις τα γενικά με τα ειδικά;
Πέφτω λοιπόν καταρχήν στους αιγύπτιους αλιεργάτες της Μηχανιώνας, που η απεργία τους κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Μετά σκουντουφλάω στο ΛΑΟΣ που ζητά δημοψήφισμα για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών, γιατί φοβάται την αλλοίωση του έθνους μας, υποθέτω. Μετά ασθμαίνοντας τρακάρω σε μια ανάρτηση με τίτλο "άκου ελληνάκο"που τη βρίσκω εξαιρετική, αιχμηρή, τολμηρή. Θυμήθηκα επίσης τον Οδυσσέα Τσενάι, πάλι στη Μηχανιώνα, που τώρα σπουδάζει Ιατρική στη Βοστώνη και αυτοπροσδιορίζεται ως Αλβανός από την Ελλάδα. Μετά μπαινοβγαίνω σε δεκάδες σελίδες και blogs κι αρχίζω να παραπαίω από την αντιφατικότητα και την αστειότητα της ελληνικής κοινωνίας, την υποκρισία μικρών και μεγάλων, δημοκρατικών και φιλελεύθερων πολιτών, πολιτικών, γονιών, μαθητών και την αγανάκτηση αναμεμιγμένη με την αηδία!
«Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα». Τι να πεις λοιπόν στα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα; Ποια όλα; Αυτά που τους λέμε μέσα στην τάξη περί ισότητας, διαφορετικότητας, ετερογένειας, μαγικής συνύπαρξης; Αυτά που ζούνε κάθε μέρα στο δημοκρατικό μας σχολείο και στην επίσης δημοκρατική μας κοινωνία; Αυτά που ακούνε και βλέπουν στην τηλεόραση, στο δρόμο, στο βλέμμα των μεγάλων;
Μήπως οι περισσότερες απεργίες δεν κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές είτε είναι Ελλήνων είτε αλλοδαπών;
Μήπως στο όνομα της οικονομικής κρίσης δε γίνονται περικοπές και απολύσεις και Ελλήνων και αλλοδαπών;
Μήπως δεν έχουμε δει σχολεία που για να αποφευχθούν επεισόδια ρατσιστικά οι βαθμοί υπολογίζονται με μεγάλη "ακρίβεια" μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών;
Μήπως δεν αποφεύγουμε να νοικιάσουμε το σπίτι μας στους «μαυρούληδες», αν και κατά τα άλλα τους συμπαθούμε;
Μήπως δεν έχουμε το νου μας όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίσει ένας Ρουμάνος ή Πακιστανός;
Μήπως δεν παίρνουμε εργάτες αλλοδαπούς στα χωράφια μας αλλά τους δίνουμε μικρότερα μεροκάματα;
Μήπως τα σπίτια μας δεν καθαρίζουν Αλβανές ή Ρωσίδες, ενίοτε και Ελληνίδες, που απλώς τις συμπονούμε;
Μήπως τα δημοψηφίσματα σε μια χώρα θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τα αυτονόητα δημοκρατικά κι ανθρώπινα δικαιώματα;
Μήπως οι παραπομπές σε δίκες ακυρώνουν σχολεία και παιδαγωγούς που κάνουν ό,τι θα'πρεπε όλη η κοινωνία και η πολιτεία να πράξει;
Τι να πεις... λοιπόν για να αποδείξεις
ότι δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται τα πράγματα;
ότι δεν είμαστε όλοι "ελέφαντες";

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
giorgos_st είπε...

Ναι είμαστε στους καιρούς των μεγάλων αντιφάσεων, ότι δουλειά και να κάνετε εσείς στα σχολεία την επόμενη στιγμή θα την ακυρώσει η "περιρέουσα κοινωνική πραγματικότητα" που απ'ότι φαίνεται "νοσεί" βαθύτατα, αυτά σαν γενική παρατήρηση, τώρα για τα περί δημοψηφισμάτων σχετικά με τους μετανάστες, είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν τους ξένους μετανάστες παρα μόνο για να τους εκμεταλλεύονται, να καθαρίζουν τα σπίτια τους με χαμηλές τιμές και να μην έχουν κανένα ,μα κανένα δικαίωμα, δυστυχώς είμαστε μια ρατσιστική κοινωνία και ενώ ιστορικά τον έχουμε ζήσει στο πετσί μας όταν μεταναστεύαμε τώρα ήρθε η σειρά μας να αισθανθούμε σχεδόν "αρεία φυλη" της περιοχής. Και για όσους υπεραμύνονται των δημοκρατικών διαδικασιών να σκεφτούμε όλοι μας:
1. Ο τρόπος που τα ΜΜΕ εδώ και 18 χρόνια (από το 92) παρουσιάζουν τους μετανάστες και την παραβατικότητα τους είναι πάντα στις πραγματικές του διαστάσεις?
2. Τι δομές υποδοχής-υποστήριξης των μεταναστών έχουμε στη Χώρα μας? γιατί πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από κυκλώματα δικηγόρων ακόμα και για τις πιο απλές διαδικασίες?
3. Η αστυνομία συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στους μετανάστες ή τους τσιγγάνους και στους υπόλοιπους "Ελληναράδες"?,ή μήπως η "τυφλή" δικαιοσύνη?
4.Τα ολυμπιακά έργα που μας έκαναν τόσο περήφανους και τώρα σαπίζουν, πόσα θύματα μετανάστες που εργαζόταν σ'αυτά είχαν? άνθρωποι ανασφάλιστοι χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα πλούτισαν με τη ζωή τους τις τσέπες των κατασκευαστών και των εργολάβων, αυτών που τώρα μεταφέρουν τους παραφουσκωμένους λογαρισμούς τους στο ασφαλές οικονομικό περιβάλλον της Ελβετίας και της Γερμανίας. Αντίθετα οι Γερμανοί παρ'ότι δεν έκρυβαν και δεν κρύβουν την υποτίμηση τους για μας, όμως από τη δεκαετία του 70 επέτρεπαν να λειτουργούν τοπικά συμβούλια μεταναστών στους Δήμους, εκεί έθεταν και διεκδικούσαν τα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Το πιό φοβερό είναι πως οι πρώτοι μετανάστες της περιόδου 92-98 (Αλβανοί, Γεωργιανοί κλπ) σήμερα δείχνουν την ίδια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους εξαθλιωμένους Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες ,όσους καταφέρουν να γλυτώσουν από τη θάλασσα και τη βία των εμπόρων που δεν είναι αποκλειστικά Τούρκοι αλλά και Έλληνες...Συγγνώμη για τη φλυαρία, αλλά τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν νομίζω πως είναι αντικείμενο δημοψηφισμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Να πεις ότι το ποσοστό των μεταναστών στην Ελλάδα έχει φτάσει το 15% επί του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό εξωπραγματικό σε παγκόσμα κλίμακα..
Να πεις ότι υπάρχουν ρητές εντολές από ψηλά να αποκρύπτονται στατιστικές σχετικά με αξιόποινες πράξεις αν έχουν γίνει από αλλοδαπούς.
Να πεις ότι το συντριπτικό ποσοστό των Αλβανών μεταφέρειΟΛΑ σχεδόν τα χρήματα που κερδίζει στην ΑΛΒΑΝΙΑ, και άρα δεν ωφελεί καθόλου την ελληνική οικονομία.
Να πεις ότι επιτρέπεται στους μαύρους λαθρομετανάστες να πουλάνε παράνομα σι ντι, ενώ οι λευκοί που κάνουν κάτι τέτοιο πάνε κατευθείαν στη φυλακή.
Να πεις ότι στα επεισόδια στην Αθήνα και στις πορείες κατά των μεταναστών δεν παίρνουν μέρος πλέον μόνο τα φασιστοειδή του ΛΑΟΣ, αλλά και απλός κόσμος.
Να πεις ότι πολλοί φοβούνται το δημοψήφισμα, γιατί ακούγεται ότι ένα 60-70% του λαού μπορεί να ψηφίσει ΟΧΙ.
Να πεις ότι οι Έλληνες όταν μετανάστευαν μαζικά, περνούσαν από εξονυχιστικούς ελέγχους,ήτανφιλήσυχοι σε γενικές γραμμές και δεν είχαν συντελέσει ΔΡΑΣΤΙΚΑ στην ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ αύξηση της εγκληματικότητας.

Juan Falsonio είπε...

Να πεις πώς δημιουργούνται τα μεταναστευτικά ρεύματα;
στον αναπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα οι μετανάστες, οι πρόσφυγες έρχονται κυνηγημένοι από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός (με τη βρόμικη συνενοχή της Ελλάδας) σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία κλπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων κυμάτων των μεταναστών έρχονται από αυτές τις χώρες.
Από χώρες που πλήττονται από τις βόμβες του ΝΑΤΟ, αλλά και τις «ρουκέτες» οικονομικής φρίκης και απίστευτης φτώχειας με τις οποίες βομβαρδίζουν οι πολυεθνικές τον πλανήτη.
Από χώρες που λεηλατούνται οι φυσικοί τους πόροι (βλ το πετρέλαιο από τη SHELL στη Νιγηρία, είτε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας).
Από χώρες που καταδικάζονται στην πείνα και στη δίψα ( 1 δις έχουν φτάσει σήμερα σύμφωνα με τον ΟΗΕ) από την επιβαλλόμενη αντικατάσταση καλλιεργειών τροφίμων από προϊόντα πρώτης ύλης για βιοκαύσιμα, από τις εκτεταμένες κλιματικές αλλαγές που προκαλεί η ανεξέλεγκτη περιβαλλοντοκτόνα υπερανάπτυξη των καπιταλιστικών κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην υπέρβαση των ορίων εκπομπής του CO2.
Από χώρες που χρησιμοποιούνται ως χωματερές τοξικών αποβλήτων και οι πληθυσμοί του ως πειραματόζωα από τις πολυεθνικές των τροφίμων που επιβάλλουν τα μεταλλαγμένα και τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες .
Aπό χώρες όπου η Ε.Ε οι Η.Π.Α. επιβάλλουν ή ανέχονται διεφθαρμένα και καταπιεστικά καθεστώτα (βλ. Τουρκία, Πακιστάν, Γεωργία κ.λ.π ).
Δηλαδή τους διώχνουμε με χίλιους τρόπους από τη χώρα τους και όταν προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη γίνονται ανεπιθύμητοι;
Ακριβώς το ίδιο δεν έκαναν οι Γερμανοί στη χώρα μας αφού λεηλάτησαν τον ελληνικό χρυσό, κατέστρεψαν τις υποδομές, επέβαλαν τη πείνα, την ανεργία, την ατίμωση, το θάνατο, ερήμωσαν την ύπαιθρο.
Δέχτηκαν «μετά από έλεγχο» στρατιές από εκατομμύρια συμπατριώτες μας, Τούρκους, Γιουγκοσλάβους κλπ φθηνή εργατική δύναμη, καύσιμη ύλη στην απίθανη κερδοφορία των γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι Έλληνες μετανάστες παρόλο που «έστελναν τις οικονομίες τους στη χώρα» και «δεν ξόδευαν σχεδόν τίποτα» στη Γερμανία ,πράγμα πολύ σημαντικό για την «εθνικήν μας οικονομίαν» όπως μαθαίναμε στα σχολεία εκείνη την εποχή, στήριξαν το λεγόμενο γερμανικό «οικονομικό θαύμα».
Επίσης χιλιάδες άνθρωποι είναι που πνίγονται στο πάτο του Αιγαίου, στις νάρκες του Έβρου, που διατηρούνται κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών. Γιατί παραμένουν ή επαναπροωθούνται στη «χώρα εισόδου» όπως μας επιβάλλει το αντιμεταναστευτικό σύμφωνο της Ε.Ε που υπερψήφισε και η χώρα μας;
Είναι γνωστές οι απελάσεις , η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, οι Παγανές ,η Μανωλάδα, η Κούνεβα, η χρησιμοποίησή τους από ντόπια 100% ελληνικά εγκληματικά κυκλώματα , το trafficking, η πορνεία, οι επιχειρήσεις «σκούπα», τα γκέτο.
Ποιος έκτισε τα ολυμπιακά έργα, ποιος κατέκτησε τα ολυμπιακά μετάλλια; Ποιος χτίζει τα μεγάλα οδικά και όχι μόνο έργα;

Λαθήρας Γιάννης

Juan Falsonio είπε...

Να πεις για τους εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους μετανάστες που συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών με άθλιους μισθούςαπο΄5οο- 1000 το πολύ ευρώ το μήνα στις εργολαβίες, ανασφάλιστοι έξω από τα συνδικάτα.
Να πεις ότι οι μετανάστες παρόλα αυτά έχουν μικρότερη συμμετοχή στην εγκληματική δραστηριότητα από το αντίστοιχο ποσοστό τους στο σύνολο του πληθυσμού και αυτά κυρίως πλημμέληματικού χαρακτήρα, ενώ στις ελληνικές φυλακές η «παρουσία» των μεταναστών είναι αντιστρόφως ανάλογη Αντίθετα οι πραγματικοί εγκληματίες τα τρωκτικά και τα «λαμόγια» των αμέτρητων σκανδάλων της διασπάθισης και λεηλασίας του δημόσιου χρήματος, των ασφαλιστικών ταμείων, της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, φοροκλοπής, όχι μόνο δεν είναι στη φυλακή αλλά είναι περίοπτα μέλη της χώρας μας. Οι αποδέκτες των παχυλών επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων, η εργολαβική μαφία που κατέστρεψε την ελληνική φύση ήταν ΟΛΟΙ Έλληνες με χαρτιά και πιστοποιητικά και μεταφέρουν τον απίστευτο πλούτο που απομυζούν από την εκμετάλλευση Ελλήνων και ξένων εργατών στις τράπεζες του εξωτερικού, στους φορολογικούς παραδείσους της Βουλγαρίας τη Κύπρου κ.λ.π και στις χιλιάδες off-shore εταιρείες.
Και ας μην στεναχωριέται ο ανώνυμος η σκληρή οικονομική που εξαγγέλθηκε θα μας κάνει όλους …μετανάστες!
Λίγα μόνο από αυτά που μπορεί κανείς να πει…

Λαθήρας Γιάννης

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ειρήνη Χριστοφορίδου είπε...

Ο "ανώνυμος" θέλει να αισθάνεται όπως και άλλοι ανώνυμοι "απλοί πολίτες", μοναδικός, ικανότατος, σκεπτόμενος, αυτάρκης, ευτυχής, ελεύθερος, χαρούμενος, δημιουργικός.
Όμως κάτι δεν του το επιτρέπει.
Κάποιοι τον ζουλάνε, τον ποδοπατάνε, τον υποβιβάζουν, τον κατευθύνουν...ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!!
Και νομίζω ότι κατάλαβε πολύ καλά ποιος ευθύνεται γι αυτό:μα οι Μετανάστες ΦΥΣΙΚΑ!!
Κάποιοι τους στίβουν, τους τσαλαπατάνε, τους πετάνε, τους ληστεύουν, τους πνίγουν.
Κάπου υπαρχει κάτι ΛΑΘΟΣ!!
ΑΝΩΝΥΜΕ...

vagia είπε...

mporei stis meres mas oloi na to paizoume anoixtomualoi,proodeumenoi kai dhlwnoume opadoi tou antiratsismou,alla apo oti exw katalavei oloi mas ,katavathos, menoume kollimenoi stis skouriasmenes ides pou mas empodizoun na proodeusoume kai na xaroume tin zwi.......!kai oso kai an prospathoume na mn to deiksoume h kathimerinothta mas fanerwnei katamoutra poso ratsistes eimaste!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον χρήστη vagia...Έστω και ασυνείδητα ολοι είμαστε ρατσιστές.