Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

το παιχνίδι των θεών

Προσευχή (παραίνεση) από το «παιγνίδι των θεών» της Κατρίν Κλέμαν.

…να πορεύεστε γαλήνια μες στην οχλοβοή και τη βιασύνη και να θυμάστε την ειρήνη που μπορεί να ενυπάρχει στη σιωπή. Χωρίς να αλλοτριωθείτε , ζήστε όσο είναι δυνατόν έχοντας καλές σχέσεις με όλους.

… να λέτε σιγανά και με σαφήνεια την αλήθεια σας. Ν’ ακούτε τους άλλους, ακόμα και τον πτωχό τω πνεύματι και τον αμαθή. Έχουν και αυτοί την ιστο-ρία τους. Να αποφεύγετε τους θορυβώδεις κι επιθετικούς ανθρώπους, είναι μια προσβολή για το πνεύμα.

…μη συγκρίνεστε με κανέναν: διακινδυνεύετε να γίνετε ματαιόδοξοι. Υπάρχουν πάντα πιο μεγάλοι και πιο μικροί από σας. Ν’ απολαμβάνετε τα σχέδιά σας καθώς και την εκπλήρωσή τους. Να ενδιαφέρεστε πάντα για τη σταδιοδρομία σας, όσο ταπεινή κι αν είναι: αποτελεί πραγματική κατάκτηση σε σχέση με τα ευμετάβλητα αγαθά της εποχής μας.

…να είστε συνετοί στις υποθέσεις σας γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος δολιότητες. Μην είστε τυφλοί ως προς την αρετή που υπάρχει: πολλοί άνθρωποι αναζη-τούν τα μεγάλα ιδανικά και παντού η ζωή είναι γεμάτη ηρωισμό. Να είστε ο εαυτός σας.

…να ενισχύσετε τη σύνεση του πνεύματος για να σας προστατεύσει σε περί-πτωση αιφνίδιας δυστυχίας. Αλλά να μη στενοχωριέστε για τις χίμαιρές σας! Άπειροι φόβοι γεννιούνται από την κούραση και τη μοναξιά…

…πέρα από μια υγιή πειθαρχία να είστε ήπιοι με τον εαυτός σας. Είστε παιδιά του σύμπαντος, όπως τα δέντρα και τα’ αστέρια: έχετε δικαίωμα να είστε εδώ. Είτε σας είναι σαφές είτε όχι, το σύμπαν εξελίσσεται χωρίς αμφιβολία έτσι όπως πρέπει…

…όποιες κι αν είναι οι εργασίες σας και τα όνειρά σας, διατηρήστε μέσα στη θορυβώδη σύγχυση της ζωής τη γαλήνη της ψυχής σας.

…με όλες τις δολιότητες, τις βαρετές δουλειές του και τα γκρεμισμένα όνειρά του, ο κόσμος είναι πάντα όμορφος…

Να προσπαθείτε να είστε ευτυχισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: